Riber Kjærgård er en af Vestjyllands få bevarede herregårde.
Den kan føre sin historie tilbage til middelalderen, nærmere betegnet 1300-årene. Her herskede der i lange perioder ufred i Danmark, og et af de mest karakteristiske udslag af de urolige forhold var, at stormændende flyttede ud fra landsbyerne og i stedet opførte befæstede gårde beliggende i svært tilgængelige udkantsområder så fjernt fra alfarvej som muligt. Det er sandsynligvis i det lys, at man skal se de ældste rester af Kjærgård i form af det overpløjede voldsted Møgelkierhøj beliggende i engene syd for den nuværende herregård. Det er i dag ret udjævnet, men fornemmes stadig tydeligt, når man står på stedet.
En mindre arkæologisk undersøgelse i 1937 påviste, at anlægget består af en cirkulær borgbanke omgivet af en voldgrav og nord for denne en rektangulær ladegård ligeledes omgivet af en voldgrav. Denne planløsning kendes fra flere andre 1300-tals voldsteder. De befæstede sumpborge blev i de fleste tilfælde opgivet i senmiddelalder/renæssance, hvor herremændene flyttede tilbage på det tørre land og opførte grundmurede bygninger på mindre firsidede voldsteder - såkaldte herregårdspladser. Det synes også at have været tilfældet på Kjærgård, hvor kældrene under den nuværende herregårds østfløj menes at stammme fra tiden omkring år 1500, hvilket sikkert er tidspunktet, hvor herregården flyttede til sin nuværende placering og omgaves af en firsidet, vandførende voldgrav.
1500-årene var en gylden tid for adelen, og de gode tider betød, at Kjærgård senere i 1500-årene blev udbygget til et trefløjet anlæg sandsynligvis lukket mod vest med en spærremur. Til selve herregården hørte også en lang række lader og stalde, der tilsammen udgjorde ladegården. Dens placering er kendt fra slutningen af 1700-årene, hvor bygningerne lå øst for herregården.
Fra sidst i 1700-årene kendes også en såkaldt fransk have, hvis regelrette og snorlige bede var placeret på det delvis kunstige, kvadratiske plateau syd og sydøst for herregården.
Herregårdens radikale ombygning i barokstil i 1695 er et fænomen, der også kendes fra en lang række andre herregårde.
Det samme er tilfældet for den økonomiske nedtur, der endte med, at Kjærgård omkring 1830 blev udstykket. Hovedfløjen i øst blev reduceret til én etage og i de tidligere fornemme stuer indrettedes stalde, lader og fattiggård for de omkringliggende sogne.
Bygningen blev overtaget af staten i 1940 og genopbygget. Øst for hovedfløjen står en mindesten rejst 1944 over oberstinde Margrethe von Gersdorff (d. 1786) og præsten Knud Lang (d. 1781), der gennemførte udskiftningen af godset.
I 1949 oprettedes Kjærgård Landbrugsskole, der stadig eksisterer.
Gå til Kjærgård Landbrugsskole's hjemmesiden her http://www.kjls.dk/